2014. február 13., csütörtök

Évértékelő - amatőr sajtószervezéssel

Vasárnap, 16-án lesz a nagy nap. A kormányfő újabb évértékelőt tart. Egy hete jött erről az e-mail. Mivel külföldi médiumnak dolgozom, nekem az angol nyelvű tájékoztató jár. Amelyben arról tájékoztattak, hogy majd a későbbiekben még a részletekről tájékoztatnak. Hasznos olvasmány volt. Ma, kora délután írtam egy (magyar) nyelvű levelet a Miniszterelnöki Hivatal Sajtóosztályának, azt tudakolva: kell-e regisztrálniuk az újságíróknak, és milyen egyéb tudnivaló van az eseményről. Nem sokkal később jött egy újabb, kétnyelvű tájékoztatás. Mint kiderült, nem az én e-mailemre válasz, hanem eleve most küldték szét. (Nem sokra rá jött egy nekem, "Kedves Attila" megszólítású üzenet, miszerint Miniszterelnök úr hivatalos programjait Havasi Bertalan sajtófőnök jelenti be. Irodánk csak ezt követően tudja kiküldeni az angol nyelvű meghívót(...)).

A meghívó, vagy értesítés érdekes olvasmány. Akkreditáció nem kell vasárnapra. Azt írják, hogy a férőhelyek száma a sajtó részére korlátozott. De, hogy mennyire, az nem derül ki. Két ember? Huszonkét ember? Aztán azt írják: " A tényleges tudósítói tevékenységet végző tévéstábokat, rádiókat és fotósokat fogjuk tudni beengedni, azokat, akik országos médiumoknak dolgoznak. Közülük is ésszerű létszámú stábokat." Mi az ésszerű létszám? Mi van a külföldi tudósítókkal? Oda se menjünk? Izgulni persze nem kell, mert az interneten (is) lesz élő közvetítés, " így az sem marad le semmiről, aki esetleg nem jut be."  Hogy biztos ne legyen baj, mármint, hogy nekik ne kelljen a sajtóval sokat foglalkozniuk, zárásként azt írják:"A fentiekből adódó esetleges vitákért, kényelmetlenségekért előre is elnézést kérünk."

Elgondolkoztam, hogy ez mennyire amatőr. Nagyon. Mert amikor a kormányfő évértékel, pár héttel a választások előtt, az fontos esemény. De egy iylen szervezéssel nekem azt sugallja, hogy ez valami mínuszos akármi, nem bajlódunk az akkreditációval, jön, aki jön, lényegtelen.

Évértékelés a Millenárison. Forrás: mpee.hu
Annyival letudni a sajtót, hogy aki nem fér be, az kinn marad, nem elegáns, és szerintem pofátlanság is. Nem ők tesznek szívességet, nekik ez (lenne) a munkájuk. Az akkreditáció pont ezt könnyítené meg: fölmérni, hogy hányan akarnak jönni, mekkora hely kell. Ha a pódium tele, akkor az írott sajtónak pl. egy másik terem, kivetítővel (wifi) is elég. A rádióknak egy hangcsatlakozás. A teremben a képi sajtónak fontos ott lennie. Illetve nem neki fontos, hanem a kormányfőnek, mert ha nem engedik be, nem jut hely, az adott csatornán nem fog megjelenni.

Az, hogy neten, vagy élőben, a tv is közvetíti? Hurrá...De aki riportot készítene? Akinek fontos, hogy érezze a hangulatot, ki jön és hogyan...? Normálisabb helyeken igyekeznek olyan körülményeket teremteni, hogy a sajtó nyugodtan, zökkenőmentesen dolgozzon. A sajtósok meg azért vannak, hogy a felmerülő nehézségeken segítsenek úrrá lenni. Ezt nem helyettesíti az, hogy "előre elnézést kérünk" az esetleges vitákért. Nem először értékel évet a miniszterelnök. De a stábja, mintha először csinálná. Vagy ez már a jobban teljesítő változat?            

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése