2014. augusztus 2., szombat

De hová tűnt Orbán Viktor?!?!?!?

Egy hete mondta el az azóta világot bejáró beszédét a magyar miniszterelnök. Illiberális államról, olyan példaképekről beszélt, mint Törökország vagy Oroszország. Először csak idehaza hördültek föl az elemzők, politikusok, de most már külföldön is kongatják a vészharangokat. A New York Times már szankciókat, az ország uniós szavazati jogának fölfüggesztését szorgalmazza. Egy hete folyik a szavak magyarázása, a találgatás, hogy mit is jelent, jelenthet ez majd nekünk. Merthogy senki sem tudja pontosan. Rengeteg a kérdőjel, az aggasztó felvetés.

Orbán Tusványoson. Forrás: MTI / Beliczay László
Ehhez képest Orbán Viktort mintha a föld nyelte volna el. Pénteki rádióinterjú sem volt, visszanézve az MTI híreit Tusványos óta hallgat a miniszterelnök. Pedig egy ilyen beszéd után fontos lenne kiállnia, és felelni a kérdésekre. Persze azt tudjuk, hogy nem szereti a valódi kérdéseket, az alákérdezésekhez van már szokva régóta. Hogy miért is lenne fontos minél előbb tisztába tenni a dolgokat? Ha másért nem, elég az ország gazdasági érdekeit szem előtt tartani.Az elmúlt hónapokban egymás után zártak be a multik, vagy döntöttek leépítések mellett (Danone, Douwe Egberts, Nokia, stb.). Ki lesz az az épeszű befektető, aki egy olyan országba hozná a pénzét, ahol megkérdőjelezik az Európai Unió értékeit? Azét az EU-ét, amelynek tagságáért az ország hosszú éveken át dolgozott. Eddig sem volt túl kiszámítható a magyar gazdaságpolitika, de az "illiberális" állammá válás belengetésével tovább nőhetnek az aggodalmak. Oroszország, mint példa? A Jukosz olajvállalatot egyszercsak bekebelezte az állam. Volt Jukosz, nincs Jukosz. A főrészvényest, Hodorkovszkíjt börtönbe küldték. Vagy Törökország: ahol a miniszterelnök-helyettes szerint a nők, ha erényesen akarnak viselkedni, jobb, ha nyilvánosan nem nevetnek. Szép kilátások...

Szóval Orbán Viktor nincs, és hallgat, miközben a világ vezető sajtóorgánumai egyre szélesebb terjedelemben foglalkoznak vele. Nagy hiba ennyire semmibe venni a sajtót. És nem ártana néhány oylan kommunikációs szakembert is beszerezni, akik a hajbókoláson, sajtóelhárításon kívül mást is tudnak. Az RTL Híradója is kereste a kormányfőt, a sajtósa küldött valami értelmezhetetlen, semmitmondó, de nemzetieskedő közleményt. Amelyben valami oylasmi állt, hogy a miniszterelnök mindig a magyar emberek érdekét nézi. Hát, akkor végső ideje lenne kiállni, és végre válaszolni a kérdésekre. Nem csak a baráti sajtó "kérdéseire."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése