2015. július 16., csütörtök

A megtekintés

Két miniszter is megtekintette az épülő határzárat. Mondhatnám: megtekintésre került a próbakerítés. Talán ez adja vissza az egész esemény hangulatát. Panaszra nem lehet ok, flottul meg lett szervezve a sajtótájékoztató: busz vitte az újságírókat, hangosítás, hangdoboz, pulpitus, víz is volt. Igaz, a magyarul nem tudó kollégáknak nem volt tolmács, igaz, ők aztán angolul kérdezhettek, a kormányszóvivő fordított. Merthogy kérdezni is lehetett, és nem csak az állami és a kormánynak kedves média faggatózhatott. A két miniszter meg a kormányszóvivő volt amúgy a legrosszabb helyzetben, ők a napon izzadtak, mi, újságírók valamennyire árnyékba tudtunk húzódni. Késés sem nagyon volt.


A kivezényelt rendőrök megpróbáltak minket, újságírókat kordában tartani, hogy az ott munkaterület, nem lehet odamenni. Hát, akkor nem kellett volna odaszervezni a sajtótájékoztatót. Igaz, eleinte csak pár meredező oszlopot lehetett fotózni.

A miniszterek pontosan érkeztek. A sajtót félretolták, a kollégám mikrofonját és jól arrébb lökték. A miniszterek ezután MEGTEKINTETTEK. Nincs rá jobb szó. Elvonultak a kamerák, kattogó fényképezőgépek előtt, valaki mellettük bőszen magyarázott, közben serény munka folyt, a tárcavezetők pedig ellépdeltek, valószínűleg hümmögtek is. Majd fölmentek a pulpitusra tájékoztatni a sajtót.

Valahogy szürreális volt nekem, hogy amíg beszéltek, a háttérben serény munka folyt. Mint a 30 méteren. Alig 20 perccel korábban még csak a fémoszlopok meredeztek. A sajtótájékoztató végére 20-30 méternyi kerítést (próbakerítést!) fölszereltek. Teátrális volt, és inkább zavaró, mint komoly. A kérdezz - feleleket olykor a szögbelövő éles hangja szakította meg. A katonák csendben dolgoztak. Majd amikor a miniszterek elmentek, a sajtó is rászabadulhatott a kerítésre. Hiába volt munkaterület. Kicsit arrébb pengés drótot próbáltak "beüzemelni" a katonák. Az ott lábatlankodó újságírók miatt nem volt egyszerű dolguk. Valahogy fura volt a semmi közepén oszlopokat, félkész dróthálót látni. Értelme sem sok van, de ez más kérdés. A próbakerítést ráadásul nem is ott, kinn fogják próbálgatni. Hogy ki, hol, mikor, azt egyik miniszter sem árulta el.




Szóval most Mórahalom mellett néhány tízméteren áll valami.

Vajon állami avatünnepség is lesz, netán föl is szentelik?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése